Pipe Cooler

RUROWE SYSTEMY SCHŁADZANIA MLEKA (PIPE COOLERS)

Mleko po udoju powinno zostać szybko schłodzone, aby ograniczyć rozwój bakterii. Polskie normy podają, że mleko powinno być schłodzone z około 35°C do temperatury 8°C przy odbiorze codziennym mleka i do temperatury od 6°C do 4°C przy odbiorze mleka co drugi dzień. W tym celu wykorzystuje się różne systemy schładzania mleka.

Obecnie za jeden z najbardziej ekonomicznych systemów schładzania mleka uważa się tzw. rurowy system schładzania mleka (z ang. pipe cooler). Mleko po udoju za pomocą pompy tłoczone jest przez system cienkich rur, które mają kontakt z czynnikiem chłodzącym, przeważnie wodą, odbierającym energię cieplną z mleka.

Rurowy system schładzania mleka to najczęściej układ dwóch wężownic, gdzie jedna znajduje się wewnątrz drugiej. Jedna zawiera mleko, druga natomiast wodę. Rury te są wykonane z jednego kawałka metalu, bez połączeń i spawów, tak aby woda nie przedostawała się do mleka. Co ważne, elementy te są wykonane ze stali szlachetnej, przez co są bardziej trwałe i odporne na substancje (detergenty) służące do ich mycia.

Zalety Pipe coolers:

  • jest tańszy w eksploatacji
  • schładzanie mleka jest bardziej skuteczne dzięki dużej powierzchni wymiany między zimną wodą a ciepłym mlekiem
  • łatwy i skuteczny odzysk energii cieplnej z mleka
  • ciepła woda może być od razu wykorzystana np. do pojenia bydła
  • zmniejsza wzrost bakterii
  • można łatwo czyścić i myć
  • nadaje się do dużych i małych ilości mleka oraz dojenia z użyciem robota
  • woda i mleko nie mieszają się (zamknięte systemy dla wody i mleka)
  • zakup systemu rurowego (pipe cooler’a) szybko się zwraca (zmniejsza koszty energii o 50%)
  • system rurowy zwiększa żywotność urządzeń (pipe coolers nie zużywają się szybko z powodu krótszego czasu chłodzenia)
  • nie osadza się kamień (na instalacji)

Specyfikacja techniczna

  • Materiał rury: stal nierdzewna AISI 316
  • Długość: 160 cm
  • Średnica: 14 cm
  • Waga: 30kg

Podłączenie

  • Przyłącze mleka: 40 mm / 50 mm
  • Podłączenie wody: 1 “
  • Maks. ciśnienie: 16 bar
  • Maks. temperatura: 250 oC
  • Pojemność mleka: maks. 4.000 litrów na godzinę

Schładzanie rurowe (pipe coolers) skraca czas schładzania mleka do pożądanej temperatury, przez co ograniczają również zużycie energii elektrycznej i rozwój bakterii . Schładzanie rurowe mleka jest więc tańsze w użytkowaniu. Na instalacji chłodniczej, nie tylko rurowej, można zamontować system odzysku ciepła z freonu – nie trzeba podgrzewać wtedy wody „od zera”. Takie rozwiązanie pozwala na podgrzanie 1 l wody o 10ºC w wyniku schłodzenia 1 L mleka.

Dodatkowo, podgrzaną w ten sposób wodę można wykorzystać do pojenia bydła, mycia instalacji udojowej, co wpływa na dobrostan zwierząt. Krowy, nie tylko w zimie, bardzo lubią pić ciepłą wodę. Picie non stop zimnej wody może wywołać u nich negatywne skutki zdrowotne, co przekłada się na mniejszą ilość mleka. Natomiast, jeśli piją wodę ciepłą zwiększa się u nich przemiana materii, jedzą więcej paszy, przez co wytwarzają więcej mleka nawet do 12%.

Niektórzy właściciele dużych stad przekierowują nadmiar wody ze schładzalników do instalacji ogrzewającej dom. Krótszy czas chłodzenia powoduje również mniejsze zużycie schładzalników, co zwiększa tzw. żywotność tych urządzeń. System rurowy (pipe cooler) jest łatwiejszy w codziennym użytkowaniu. Nie trzeba rozkręcać go do mycia. Jest myty automatycznie przez myjkę systemu udoju. Nie osadza się na nim kamień, gdyż nie dochodzi do wyższej temperatury, która sprzyja osadzaniu się kamienia.

ZASADA DZIAŁANIA PIPE COOLER

PRZYKŁADY MONTAŻU PIPE COOLER