X

Gumy strzykowe

Gumy strzykowe stanowią jedyną część całego sprzętu udojowego, która wchodzi w bezpośredni kontakt ze strzykami krowiego wymienia. Praca gum strzykowych ma też zapewniać masaż, a przez to szybszy obieg krwi i odpowiednią stymulację całego wymienia. 

Gumy strzykowe UNIFLEX wykonane są z nowego rodzaju materiału i mają bardzo funkcjonalną formę. Wiadomo, że krowy różnią się wielkością strzyków, odmienną budową wymion, zależną także od rasy bydła. Gumy nowego typu uwzględniają te indywidualne cechy, dopasowując sie idealnie do kształtu różnych strzyków. Produkowane są gumy z trzema różnymi rozmiarami otworów na strzyki. Umożliwia to dobranie stosownej wielkości gum, uwzględniającej rozmiar strzyków dojonego bydła.

Odpowiednia budowa gum których giętka warga dopasowuje się do kształtu strzyka, minimalizuje dopływ powietrza spoza układu podciśnienia podczas całego procesu dojenia i w trakcie ściagania aparatu udojowego. Wytrzymałość i elastyczność materiału mają decydujące znaczenie dla właściwości gum strzykowych. Gumy UNIFLEX produkowane są z uzyskanego po wielu badaniach i doświadczeniach, nowgo materiału. Jego właściwości umożliwiają nie tylko uzyskanie mocnych i nadzwyczaj elastycznych gum ale są także zgodne z dyrektywami Unii Europejskiej w zakresie niskiej zawartości związków chemicznych.

Każda guma strzykowa jest złożona z dwóch elementów – główki i trzonu. Główka musi mieć bardzo dobrze dopasowaną średnicę do krowiego strzyku. Newralgiczny element to także ta część główki gumy strzykowej, która po założeniu na wymię przylega u nasady strzyka. Element ten powinien mieć właściwą miękkość, by prawidłowo masować strzyki, powodując szybki wypływ mleka. Za słaba miękkość tej części drażni wymię, a nawet może je poważnie uszkadzać.

Za najpopularniejsze, producenci mleka od lat uważają tradycyjne czarne gumy strzykowe, które są stosunkowo tanie, jednak mniej trwałe, niż droższe gumy silikonowe. Według danych statystycznych, te drugie są nawet trzykrotnie trwalsze oraz mają bardziej gładką i łatwiejszą do utrzymania w czystości powierzchnię. Wraz z długością użytkowania, również silikonowe gumy strzykowe w pewnym momencie stracą jednak swą elastyczność, podobnie, jak wykonane z kiepskiej jakościowo gumy.

Twardniejące gumy należy koniecznie wymienić, gdyż krowy odczuwają wtedy ból w czasie doju. Taka przeterminowana guma trze o ich powierzchnię strzyków i nieprawidłowo się do nich dopasowuje. Dobre gumy strzykowe powinny móc pracować nawet ok. 750 godzin, rozszerzając się przy tym i kurcząc 2,7 miliona razy. Zużyte gumy strzykowe nie jest łatwo rozpoznać po wyglądzie. Jednak choć nie wyglądają na zepsute, to mogą poważnie uszkadzać wymiona i promują rozprzestrzenianie się mastitis w krowim stadzie. Popularna reguła wymiany gum strzykowych zaleca, by robić to co 6 miesięcy. Jednak lepszym rozwiązaniem jest określenie liczby dojów i wymieniać gumy przy ok. 2500 udoju. Sprawdź więc, jakie gumy strzykowe będą najlepsze do Twojej dojarki!